U Centru za kulturu predstavljena prirodna i kulturno-historijska baština Drežnice

U organizaciji  nevladnih organizacija "Centra za evropsko poduzetništvo i posao"  i Zajednice za saradnju "Herceg Stjepan Kosača" danas je u Centru za kulturu u Mostaru održano predstavljanje web portala www.dreznica.ba.
 
Na portalu je predstavljena prirodna i kulturno-historijska baština koja ze nalazi na prostoru Mjesene zajednice Drežnica.
 
Fotografski su predsatvljene netaknute  prirodne blagodati  rijeke Drežanke sa njenim vodopadima, virovima i pritokama.
 
Kanjon rijeke Drežanke se smatra najdužim naseljenim kanjonom u Evropi okružen planinama Prenjom, Čabuljom i Čvrsnicom kao najvišom planinom u Hercegovini.
 
Posebnu pažnju privlači vodopad Veliki Movran koji se spušta niz litice Čvrsnice u kanjon Drežnice.
 
Njegova visina iznosi preko 400 m, a stručnjaci ga smatraju najvisočijim vodopadom u Evropi.
 
O prirodnoj baštini govorio je istaknuti ljubitelj prirode, dipl. arhitekt i urbanisata gdin. Sead Pintul, koji  istakao važnost mišljenja struke u budućim planovima vezanim sa ovo područje kao sastavnog dijela Nacionalnog parka Prenj, Čvrsnica i Čanbulja, i mogućnostima razvoja seoskog  turizma kao kvalitetnijeg rješenja iskorištavanja  postojećeg prirodno vidljivog bogastva u odnosu  na planove izgradnje mini hidro centrala, eksplataciju pjeska, nafte  i sl.
 
Prof. Historije Adis Zilić govorio je o  veoma bogatoj riznici kulturno-historijskih  spomenika koji se nalaze na veoma malom geografskom prostoru.
 Pobliže je predsatvio  u stijenu uklesan "Natpis vojvode mastanja Bubanjića", nekropolu stećaka sa ostatcima srednjevjekovne građevine „Crkvine" i  nekropolu starih križeva u selu Sveća – Gornja Drežnica.
 
Ova  dobra proglašena su nacionalnim spomenicima kulture od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, i kao takvi zaslužuju poseban tretman kako od lokalnog stanvništva, tako i od šire društveno političke zajednice.
 
Adnin Hasić koordinator projekta je istakao da je cilj ovog projekta podići na viši nivo svijest o prirodnim i kulturnim dobrima koja nas svakodnevno okružuju i sa kojima živimo, široj javnosti putem interneta predstaviti atraktivne i prirodno netaknute lokalitete u svrhu oživljavanja i razvoja ruralnog eko turizma , čemu je nophodna podrška turističkih zajednica koje do sada Drežnicu kao turističku destinaciju zaobilaze. Ovaj projekat su podržali Federalno ministarstvo kulture i sporta i BH Telecom.
 
Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić izrazio je podršku ovom projektu i sugestivno predložio da se prezentacija ovog web portala održi u Drežnici.
 
 Facebook